31 Mart 2008 Pazartesi

MANDALİNA KUCAKLIYOR






Arkadaşım çok ilginç bir mail atmış. Açılımlı resimleri çoktu ama ben sadece bunu paylaşmak istedim. Meyve kabuklarından ne kadar ilginç şeyler yapıyorlar değil mi?

19 Mart 2008 Çarşamba

MEVLİD KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN....





BUGÜN ELLERİNİ SEMAYA GÖNLÜNÜ MEVLANAYA AÇ, BUGÜN GÜNAHLARDAN OLABİLİDİĞİNCE KAÇ, BUGÜN EN GİZLİ İNCİLERİNİ ONUN İÇİN SAÇ, ÇÜNKÜ BUGÜN KANDİL, KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN....

17 Mart 2008 Pazartesi

ELMALI TURTA



Geçen gün kayınvalıdemin aldığı tart kalıbını ilk olarak sevgili Selin'in sitesinde gördüğüm http://selincaglayan.com/ elmalı turtayı yapmaya karar verdim. Ve enfes oldu... Malzemeler çok basit, yapılışı da çok zevkli. Ben bu turta işini çok sevdim. Teşekkürler Selin...!!!

Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 adet yumurta

  • 1 buçuk su bardağı toz şeker

  • 1 paket oda sıcaklığında margarin

  • 1 kabartma tozu

  • 1 vanilya

içi için;

  • 3 adet elma

  • 1 su bardağı kadar ceviz yada fındık içi

  • 3 yemek kaşığı toz şeker

  • üzerine elemek için pudra şekeri
  • 1,5 tatlı kaşığı tarçın


Yapılışı

İlk olarak tencereye elmeları rendeledim. Üzerine fındık yada ceviz içini, tarçını ve toz şekeri karıştırıp ocakta biraz kavurdum. ve soğumaya bıraktım. Hamur malzemelerini iyice yoğurup buzdolabında 10 dk. beklettim. ve hamuru ikiye böldüm hamurun bir bölümü küçük kalacakçünküğ üzerine kafes yapılacak.Daha sonra tart kalıbını yağlayıp unlayıp hamuru elimle kenarları yüksek kalacak şekilde döşedim. Üzerine soğumuş elmalı karışımı serdim. Kalan küçük hamuru merdane ile açıp hamur kesici alet ile kesip üzerine kafes şekli yaptım. 165 derecede üzeri kızarana kadar pişirdim. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri eleyebilirsiniz.



ARNAVUT CİĞERİ


  • yarım kg. kuzu veya dana ciğeri koyun da olabilir
  • 1 su bardağı un
  • 2 adet buyuk boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tutam maydonoz
  • tuz
  • kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı

Ciğerleri yakıyıp kurutmaya bırakın. 1 su bardağı unla iyice bulayın. Elek yardımıyla unun fazlasını alın. Kızgın yağda kızartın. Diğer yandan patatesleri küp küp doğrayıp ayrı bir tavada kızartın. Soğanları söğüş, maydonuzları ince doğrayıp ayrı bir kapta bekletın. Servis tabagına dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

16 Mart 2008 Pazar

YOĞURTLU MADIMAK


Geçen gün annemlere gittiğimizde yapmıştı bu yemeği. Yani tarif yine anneme ait. Gerçi herkes bilir madımalağı. Çok lezzetli ve şifalı bir yemek. Ben daha çok yemeklerin yanına meze olarak ılık bir şekilde servis ediyorum.
Malzemeler
  • yarım kg. kurutulmuş madımak
  • yarım su bardağı bulgur yada pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı yogurt
Yapılışı
madımak ve pirinçler birlikte haşlanır. Ayrı bir tavada kuru soğan ince dilimlenip içine salça eklenir ve kavrulur.En son haşlanan madımaklar da eklenerek, biraz daha kavururuz. servis tabağına üzerine yoğurt dökerek servis edin. Arzu edilirse içine sucuk, pastırma da ekleyebilirsiniz.




13 Mart 2008 Perşembe

SİGARA BÖREĞİ






Nedendir bilmem ama küçüklüğümden beri sigara böreğini çok severim. Annem biz küçükken yaptığında bizim evde kavga çıkardı. Kardeşimle birbirimizi yerdik. hehee şimdi de yapıyorum da o tadı vermiyor biliyormusunuz. Sizinde küçükken yediğiniz ve unutamadığınız tatlar varsa yorumlarınızı bekliyorum. Canlarımmmmmm
not: sigara böreklerini sarıp, derin dondurucaya atabilirsiniz. Ben yaptım bozulmadılar.
Malzemeler
  • 3 adet yufka
  • yarım demet maydonoz
  • 1 kase lor peyniri
  • kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı

yufkaları üst üste serip * yıldız şekli vererek kesiyoruz. Kestiğimiz her dilime maydonuzlu peynırlı karışımdan koyarak sarıyoruz. bu işlemi yufkalar bitine kadar tekrarlıyoruz. Kızgın yagda kızartıyoruz.

PEYNİRLİ YUFKA BÖREĞİ

Geçen hafta ziyarete gelen arkadaşlarım için yapmıştı annem bu börekleri. Malum bebekle herşeyi yatiştiremiyorum. İmdadıma annem yetişiyorr. Allah' tan evlerimiz birbirine çok yakın.

Malzemeler


  • 1 kg. yufka (5 adet)
  • ince demet maydonoz
  • 350 gm. lor peyniri
  • 1 kase yoğurt yada süt
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • susam, çörekotu

Yapılışı

Tepsiyi yağlayıp 1 adet yufkayı büzüştürerek seriyoruz. Arasına kasedeki yoğurt ile yağı karıştırıp kaşıkla serpiyoruz.Bu işlemi 2,5 yufka ile tekrarlıyoruz. 2,5 yufka bitince arasına ince ince kıyılmış maydonuzu ve lor peynirini serpiyoruz. kalan yufkaları üzerine sererek ve aralarına yoğurtlu yağlı karışımdan dökerek işlemi bitiriyoruz. 180 dereceli önceden ısıtılmış fırında pişiriniz.




9 Mart 2008 Pazar

PEMBİŞ BEZE'LER





En sonunda bende beze yaptım. Bu bezeleri sevgili özlemin http://pastacikiz.com/ sitesinde görmüştüm, ve çokta begenmıştim.onun yaptıkları beyazdı yani gıda boyası katmamıştı, ama ben kız çocuklarının pembeyi çok sevdiğini bildiğim için çok az kırmızı gıda boyası kattım.görüntü pembe oldu.Ayrıca dün de eşimin doğum günüydü ona hazırlamıştım bunları ama asıl sahibi kız kardeşimin sınıfıydı. Bizim bıdıklar okuma yazmayı başardılar.Ve Zuhal ablası da bunları yaptı onlara pembiş pembişş. bakalım begenecekler mi??
malzemeler
  • 4 yumurta beyazı
  • 5 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığının ucuyla tuz
  • 1,2 damla limon suyu
  • kürdanın ucuyla çok az kırmızı gıda boyası
yapılışı:
yumurtaları sarıları ile beyazından çok dikkatlice ayıralım.1 damla dahi sarısı kaçmayacak içine. derin tencerede yumurta aklarını mikserle iyice 10-15 dk çırpalım.yumurta akları kar haline gelince toz şekeri, limon suyunu tuzu ve gıda boyasını ekleyip karışımı düşük ateşli ocağa alalım burada da 10 dk. çırpalım. dikkat edin dibine tutmasın. karışım mikserden düşmüyorsa yani kar halindeyse işlem tamamdır.bunun püf noktası hiç üşenmeden mikserlemek. ne kadar çok çırparsak o kadar iyi sonuç alırız. çırpma işlemi bittikten sonra sıkma torbasında yağlı kağıt serilmiş tepsiye şekiller sıkalım. isterseniz kaşıklada koyabilirsiniz. 120- 130 dereceli fırında 1 saat kadar pişiriyoruz. AFİYET OLSUN..

SİRKELİ POĞAÇA





Bu nefiss mi nefis poğaçaların sahibi annem. tadı harika. sirkenin etkisi ile agızda dagılıveriyorlar.annem bunları genelde peynirli yada zeytin ezmeli yapar. ama siz içine dilediğiniz iç malzemeyi koyabilirsiniz.
malzemeler
1 paket yumuşamış margarin (250 gm)
3 adet yumurta 1'nin sarısı dışına sürülecek
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
yarım çay bardağından biraz az sirke
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet hamur kabartma tozu
aldığı kadar un
üzeri için; susam yada çörekotu

yapılışı: Hamur malzemelerinin hepsini iyice yoğurun. üzerine nemli bir örtü örterek 10-15 dk. dinlendirin.Daha sonra ufak parçalar kopararak elimizde şekil verelim içine lor peyniri vs. koyabiliriz.üzerine 1 yumurta sarısı sürerek, susam yada çörek otu serpelim. 180 dereceli önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.

8 Mart 2008 Cumartesi

8 MART KADINLAR GÜNÜ & EŞİMİN DOĞUM GÜNÜ


Öncelikle tüm dünyadaki kadınların '' Kadınlar Günü'' nü kutlarım. Ayrıca bugun eşiminde doğum günü bugun ona özel pasta yapmaya çalıştım ve fenerbahcenınde başarısından dolayı onada boyle renklı bır pasta hedıye ettım bakalım begenecekmı??.İlk defa gıda boyası aldım, ve ona pasta yaptım.göruntu bıraz sıfır ama tadı nefiss en kısa zamanda tarıfını yayınlıcamm