29 Nisan 2008 Salı

23 NİSAN BAYRAMINDAN ÖZEL GÖRÜNTÜLER

TOZKOPARAN İLK ÖĞRETİM OKULU 2008 yılı 23 nisan görüntüleri....




annem ve yasemin hanım :))


yasemin hanım arkadaşlarıyla...







ponpon kızlar ;))









veeee yaseminn ablasının gülüüüü :))


URFA USULÜ PATLICAN KEBABI





Malzemeler
köfte için;
  • yarım kg. dana kıyma yagsız
  • karabiber
  • tuz

sivri biber, 5 adet patlıcan, biraz sıvı yağ

yapılışı

köftelik malzemeler iyice yoğurulup, buzdolabında 2 saat dinlendirilir. patlıcanlar tuzlu suya 2 parmak kalınlığında doğranır, yıkanır. sivri biberler yıkanır kurulanır. yağlı tepsiye patlıcanlar ve şekillendirilmiş köfteler, sivribiberler dizilir. üzerlerine fırçayla yağ sürüp, 180 dereceli fırında patlıcanlar yumuşayana kadar pişiriniz.

ELMALI KURABİYE

Biliyorum, çok ühmal ettim bu aralar bloğumu... En az zamanda telafi ederin inşallah.. tarif arşivimden..

Malzemeler
  • 250 gr margarin
  • 3 yemek kaşığı yogurt
  • 1 vanilya
  • 1 kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3,5 su bardağı un

içi için; 2 elma rendelenmiş, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 yemek kaşığı şeker, yarım su bardağı ceviz içi

yapılışı;

elmalar tencereye randelenir, üzerine şekeri, tarçını, ve cevizi koyar kısık ateşte 10 dk. kavuruz. ayrı bir kaba unu, pudra şekerini, kabartma tozunu, vanilyayı eleriz. ortasını açıp margarin ve yoğurdu ekler iyice yoğururuz. hamuru açıp sigara böreği yapar gibi kesip arasına elmalı harçtan koyarız ve sararız. 175 dereceli fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. fırından çıkardıgınızda üzerine pudra şekeri eleyebilirsiniz. afiyet olsun.

23 Nisan 2008 Çarşamba

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI

Tüm dünyada ki çocukların bayramını kutlarım.... Kız kardeşimin 23 Nisan bayramından özel görüntüleri en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım.....

ETLİ GÜVEÇ





Tarifi kayınvalidemden aynen aktarıyorum. Ellerine sağlık anne, gerçekten nefisti.




Malzemeler

  • 1 kg, kadar kuşbaşı
  • 4 adet sogan
  • 6 diş sarımsak
  • 4 adet domates
  • 4 adet sivri biber yada kırmızı biber
  • tuz, kekik, kırmızı biber, karabiber
  • her güvece 1 er şeker kaşığı sıvı yağ
  • su


Yapılışı




soğanları söğüş olarak güveç kabımızın en dibine yerleştiriyoruz. üzerine yıkanıp suyu çekilmiş etleri, güveç kalıplarına dağıtıyoruz. etlerin üzerine sarımsakları ve en üste domates ve biberleri ince dilimler halinde diziyoruz. baharatlarımızın hepsini serpiştiriyoruz. yağı ekleyip etlerin üzerini geçecek kadar soğuk su ile aliminyum folyo ile kapatıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 220 derecede etler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.







































14 Nisan 2008 Pazartesi

ÇATAL



  • Babamı ziyarete gelen misafirler için yapmıştım çatalı. Gerçekten enfestiler hele de pişerken etrafa yayılan koku muhteşemdi. Denemeyenlere kesinlikle tavsiye ederim sonuç muhteşem...

Malzemeler

  • 1 paket margarin oda ısısında
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • yarım çay bardağı sıcak su
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1,5 tatlı kaşığı mahlep
  • aldığı kadar un

üzerine; 1 yumurta sarısı ve çörek otu

Yapılışı

Elenmiş unun ortası açılır. margarın, mahlep, yumurta sarısı, suyu, sıvı yagı, kabartma tozu ve tuz koyulur iyice yoğurulur. hamurun dinlenmesi için, streç flime sarıp buzdolabında yarım saat beklettikten sonra ''S'' şekli verilip uçları birleştirilir. dilediğimiz şekilleri verebiliriz.

HOŞGELDİN BEBEK ETKİNLİĞİ








Yumurta sepeti sevgili Aslı nın düzenlediği '' hoşgeldin bebek etkinliği '' ne bende bu şirin mi şirin bebek patikleri ile katılmak istiyorum. Bunları oglumun mevlüdü için kayınvalidem hazırlamıştı 100 adet. Aslı ya kolay gelsin şimdiden... Etkinliğe katılmak isteyen arkadaşlar http://www.yumurtasepeti.blogcu.com adresinden Aslı hanıma ulaşabilirler.

8 Nisan 2008 Salı

GIDA BOYALARINA DİKKAT!!!

Size www.akillibebek.com dan bana mail ile gelen bir bilgiyi aktarmak istiyorum. benim gibi bebek sahibi arkadaşlara bilgi edindirmek istedim. yazı;

Çocukların severek tükettiği abur cuburlar renk ve şekilleri ile göz alırken aynı zamanda farklı tatları ve aromaları ile damak zevki için farklı alternatifler sunuyor. Çocukların yanı sıra zaman zaman yetişkinler tarafından dahi tercih edilen; cips, çikolata, şekerleme gibi gıdalar sanıldıkları kadar masum mu? Araştırmalar, gıdalardaki katkı maddelerinin küçük çocuklardaki hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi psikolojik bozukluklarda da rolü olabileceğini ortaya koyuyor. Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Oya Yüksek, “Gıdalardaki katkı maddelerinin çocuk gelişimindeki olumsuz etkileri” hakkında bilgi verdi.


Gıda Katkı Maddesi; tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ham veya yardımcı maddesi olarak kullanılmayan, tek başına besleyici değeri olan veya olmayan, seçilen teknoloji gereği kullanılan işlem veya imalat sırasında kalıntı ve türevleri mamul maddede bulunabilen, gıdanın üretilmesi, tasnifi, işlenmesi, hazırlanması, ambalajlanması, taşınması, depolanması sırasında gıda maddesinin koku, tat, görünüş, yapı ve diğer niteliklerini korumak, düzeltmek veya istenmeyen değişikliklere engel olmak ve düzeltmek amacıyla kullanılmasına izin verilen maddelerdir.


E Kodu Nedir ? Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol açmamak için kullanılan Avrupa Birliği’nin (EC) simgesi olarak E harfi ve üç rakamlı sayıdan ibaret kodlardır. Avrupa Birliği tarafından her katkı maddesi için belirlenir. Doğal veya sentetik olsun gıda maddelerinde kullanılan ve katkı maddesi olarak tanımlanan tüm kimyasallar bu kodlama sisteminin içindedir.


Katkı Maddeleri Sınıfları Nedir? Gıda katkı maddeleri işlevlerine göre şu şekilde sınıflanabilir: koruyucular, tatlandırıcılar, antioksidanlar, renklendiriciler, tatlandırıcılar, kekleşmeyi önleyiciler, stabilizerler, emülgatörler, taşıyıcılar, taşıyıcı solventler, asitler, asitliği düzenleyiciler, aroma arttırıcılar, emülsifiye edici tuzlar, hacim arttırıcılar, itici gazlar, jelleştiriciler, kabartıcılar, kıvam arttırıcılar, köpük oluşturucular, köpüklenmeyi önleyiciler, metal bağlayıcılar, modifiye nişastalar, nem tutucular, paketleme gazları, parlatıcılar, sertleştiriciler, stabilizörler, taşıyıcılar, topaklanmayı önleyiciler, un işlem maddeleri…


Renklendiricilere Dikkat!!! İngiltere’de Southampton Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçları The Lancet medical journal’da yayınlanmış ve buna göre; renklendirici denilen boya katkı maddelerinin çocukların hiperaktivite veya ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) davranışları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği bildirilmiştir. Bu yüzden hiperaktif davranışlar sergileyen çocuklarda da bunları içeren gıda tüketiminde dikkatli olunması yönünde uyarılmıştır. Çalışma sonunda; 8-9 yaş arası çocukların boya katkılarından olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir.3 yaş grubunun ise sadece ilk karışımdan etkilendiği belirlenmiştir.

- Sunset yellow ( E 110) - Tartrazin ( E102) - Karmoisine (E 122) - Panceau (E 124) - Quinoline ( E 104) - Allura red ( E 129) - Koruyucu : Sodyum Benzoat ( E 211)


Bulundugu gıdalar; Meyve ezmelerinde, boyalı gazlı içeceklerde, hazır pudinglerde, kek karışımlarında, toz kremalarda, çorbalarda, soslarda, dondurmalarda, tatlılarda, sakızlarda, jellerde, marmelâtlarda, meyveli yoğurtlarda, reçellerde, ketçap, mayonez, hardallarda ve gliserinli, limonlu ve ballı ürünlerle birlikte pek çok modern gıda maddesinde… Unutulmamalıdır ki; çocuklardaki hiperaktivite; genetik faktörler, erken doğum (prematüre), çevresel, yetişme/yetiştirilme gibi birçok faktöre bağlıdır. Katkı maddeleri ise sadece etkenlerden biri olabilir. Bu yüzden mutlaka sağlıklı besin seçimlerinin çocuklara öğretilmesi gerekir. Özellikle hazır gıdaları olabildiğince az tutmak çocukların sağlığı açısından önem taşımaktadır. Etiket Okuma Alışkanlığını Çocuğunuza Kazandırın!!! Özellikle öncelikle anne babaların aldıkları gıdaların etiketlerini okuma alışkanlığı elde etmesi ve çocuklarına da bu alışkanlığı kazandırması gerekmektedir.

4 Nisan 2008 Cuma

MAYALI SİMİT





Geçen gün marketten aldığım Dr. Oetker Instant Kuru Hamur Mayası nın arkasında yazıyordu bu tarif. Daha önce mayalı tarifleri denemiş, ama pek de istediğim sonucu elde edemeyince fotograflamamıştım. Ama bu sefer sonuç mükemmel. teşekkürler dr.oetker.....
Malzemeler
  • 1 paket Dr.Oetker Instant Kuru Hamur Mayası
  • 4 su bardağı un elenmiş
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta akı (sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 su bardağı ılk su

Yapılışı

4 su bardağı elenmiş un ile ınstant mayayı karıştırın. Yumurta sarısı hariç tüm malzemeyi ekleyip iyice yoğurun. Üzerini kapatıp ılık ortamda 50 dk. hamuru bekletin. Hamuru 7 eşit parçaya bölün ve her birine istediğiniz şekli verin. Yağlanmış tepsiye siralayın. Üzerine 1 yemek kaşığı su ile çırpılmış yumurta sarısını sürün ve susam çörek otu serpin. 30 dk. bekletip 180 dereceli fırında 25-30 dk pişirin....