23 Ekim 2008 Perşembe

CEVİZLİ-TAHİNLİ VE ZEYTİN EZMELİ AÇMA









Hımmm enfes bişey oldu... mutlaka denemelisiniz fazla vaktim yok hemen tarife geçeceğim arkadaşlar... tarifimiz Oktay Usta dan..

malzemeler

  • 250 gr. yumuşak margarin
  • 2 sb. ılk süt
  • 1,5 çorba kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı oda sıcaklığında su
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı mahlep (ben ekledim)
  • alabildiği kadar un

yapılışı

karıştırma kabına margarinin yarısından fazlasını koyuyoruz. yumurtanın beyazını, sıvı yagı da ilave edip karıştırıyoruz. diğer tarafta yaş mayayı bir bardak su ile kasede eritip karıştırma kabına döküyoruz. geride kalan suyu ve sütün bir kısmını koyup karıştırıyoruz. üzerine unu, tuzu, mahlebi, şekeri koyup kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. hamur sert oldugunda kalan sütü ekleyip yoğuruyoruz. hamuru karıştırma kabından çıkarıp hafif unlanmış tezgahta iyice özleşene kadar ileri geri yoğuruyoruz. hamuru karıştırma kabının içe alıp poşet geçirip mayalanması için yarım saar dinlendirip mayalanmasını sağlıyoruz. sonra bezelere ayırıp her bezenin üzerine 1 çay kaşığı margarin elimizle sürüp tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz. üzerine biraz tahin döküp yayıyoruz. onun da üzerine ceviz serpip hamuru nir ucundan başlayıp sıkıca sararak yaklaşık bir karış büyüklüğünde diğer ucunu geriye doğru yuvarlayıp hamurdan kıvrımlar olmasını sağlayarak iki ucunu birleştiriyoruz. dilerseniz bu şekilde zeytin ezmeside sürebilirsiniz. önceden ısıtılmış fırın kabına diziyoruz. üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip 200 derecede pişiriyoruz. dilerseniz yarım saat de 50 derecede tepside mayalandırabilirsiniz.

çok uzun oldu zor gibi ama emin olun mayalıları ben yaptıysam herkes yapar :))) çok kolaymış gercekten....

16 Ekim 2008 Perşembe

YOĞURTLU KABAK SALATASI

Çok basit değişik leziz bir salata alternatifi. Özellikle kısırın yanına çok güzel yakışıyor. ben bu salatayı öğrendim öğreneli evde kabak bulduğumda hep yapar oldum. en önemlisi yiyenler bunun kabak olmadığını ısrar etse de ben '' :) kabak'' diye yanıtlamış oldum. yiyenlere afiyet olsun...

Geçtiğimiz pazar oğlumun 1, yaş gününü ailece kutladık. ailece diyorum ama biz biraz kalabalık aileyiz. sağolsunlar büyüklerimiz bizi mutlu günümüzde yanlız bırakmadılar. Kakara kikiri bir gündü çok keyif aldım, duygulandım.. eee oğlum artık 1! olmuştu... kolay degılll :)) canım oğlumm kuzum, daha nice senelere inşallah. neyysee uzattım, en kısa zamanda Baran'ın 1, yaşgünü anılarını ve mamalarımızı sizinle paylaşacağım... Hoşçakalın.....


malzemeler

  • 3 adet kabak
  • 4 yemek kaşığı yoğurt+1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 diş ezilmiş sarımsak
  • tuz, üzerini süslemek için baharatlar

yapılışı

  • kabakları yıkayın
  • hafif kabuklarını soyun
  • ince ince dılımler kesip suda haşlayın
  • haşlanan kabakların suyunu süzüp ezme aleti ile ezin.
  • yoğurt, mayonez, tuz, ve sarımsakları ayrı bir kasade krema olana kadar çırpın
  • ezilmiş kabakları bu karışıma ilave edin
  • servis tabağında üzerine pulbiber vs.. ile süsleyebilirsiniz.